Antreneaza-ti mintea, nu numai corpul! – Alimente care iti mentin creierul tanar

0

Industria farmaceutică a profitat dintotdeauna de dezinformarea publicului. Suntem zilnic înșelați de informații nedovedite.

Consumăm din ce în ce mai mulți carbohidrați, căci cerealele de la micul dejun, biscuiții digestivi, pâinica integrală “a campionilor ” abia scoasă din cuptor, sunt presupuse a fi mai sănătoase, decât grăsimile sau proteinele, mai ales cele de origine animală. Puțini știu însă, că putem supraviețui cu o cantitate minimă de carbohidrați, însă nu și fără grăsimi.

Peste 70% din creierul uman este grăsime. Colesterolul din creier, acea substanță care produce hormoni și este responsabil pentru formarea vitaminei D, are rolul de antioxidant, ne protejează împotriva radicalilor liberi, stimulează gândirea și memoria. Vitaminele A, D, E și K necesită, deasemenea, grăsimi pentru a fi absorbite corespunzător în organism, nu întâmplător se numesc vitamine liposolubile. Atunci de ce ne prescrie doctorul medicamente care reduc nivelul de colesterol, când îl putem echilibra, făcând mișcare și mâncând sănătos? De ce ne este frică să consumăm grăsimi?

Acizii grași, precum omega 3 și 6 ne ajută organismul în mod diferit. Pe când omega 3 are puterea de a reduce inflamația, omega 6 face exact opusul, crește inflamația în organism. Fără să fim conștienți, consumăm mai mult omega 6 decât omega 3, lucru care crește riscul apariției celor mai cumplite boli cronice. Tocmai de aceea, trebuie să existe un echilibru între cele două, raportul ideal între omega 6 și omega 3, fiind: 5:1, raport care la ora actuală, în România, este de 10 ori mai mare. Asta înseamnă că avem o dietă săracă în grăsimi sănătoase și bogată în carbohidrați.

Iată de ce este important să consumăm alimente bogate în omega 3:

  • Joacă un rol deosebit de important în funcționarea creierului și a inimii, minimalizând riscul bolilor cardiace
  • Ajută la menținerea unei greutăți corporale normale, prin echilibrarea nivelului de zahăr în sânge
  • Are un rol în reducerea inflamațiilor din corp, eliminând astfel și durerile de menstruație
  • Participă la regenerarea celulelor, îmbunătățind aspectul pielii
  • Reduce nivelul de anxietate și combate depresia
  • Contribuie la dezvoltarea creierului fătului, în timpul sarcinii

Cele mai importante surse de grăsimi sănătoase:

Peștii conțin, pe lângă alte substanțe, mulți acizi omega 3, deoarece se hrănesc cu alge: somonul sălbatic, anșoa, macroul, tonul dar și fructele de mare.

Alte surse de grăsimi sănătoase sunt: uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de susan, unt clarificat (ghee), migdale, avocado, fructe oleaginoase, semințe de in, dovleac și chia.

Acizii grași omega 3 nu pot fi produși de către organism și este greu să îi obținem doar din alimente. Dacă nu ai o dietă echilibrată, bogată în omega 3, este bine să apelezi la surse externe, suplimente ce pot fi introduse în alimentație.

Dacă ești vegetarian optează pentru uleiul obținut din alge sau din semințele de in.

Consultă-ți medicul sau cere sfatului unui nutriționist în alegerea celui mai potrivit supliment!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.